Welpen

 

Ben jij tussen de 7 en 9,5 jaar? Vind je het leuk om iedere week iets spannends te doen en grappige dingen te leren, samen met andere kinderen van jouw leeftijd? Kom dan bij de welpen en speel mee!

De kinderen van 7 tot en met 9,5 jaar beleven bij Scouting Polaris Heerenveen de spannendste avonturen. De welpen spelen en leren binnen acht activiteitengebieden: uitdagende Scoutingtechnieken, buitenleven, expressie, sport & spel, identiteit, samenleving, internationaal en veilig & gezond). Het werken met activiteitengebieden brengt variatie aan in het programma.

Bij Scouting Polaris bieden we een veilige omgeving waar de welpen worden uitgedaagd zichzelf te ontdekken en samen te werken, maar vooral ook veel plezier te maken. Welpen spelen bijvoorbeeld spannende bosspelletjes, oefenen met koken en doen creatieve programma's. Ook gaan de welpen meerdere keren per jaar op kamp (in niet-coronatijden), waar ze uitdagende spellen doen en spelenderwijs veel leren.


Wolven

Als welpen ongeveer 9,5 jaar zijn, gaan ze over naar de wolven. Om de ontwikkeling van kinderen zoveel mogelijk te faciliteren, hebben we voor de oudere, meer gevorderde welpen een aparte speltak: de wolven. Hoewel er ook nog spelletjes gedaan worden, zijn de activiteiten meer gericht op het buitenleven en het leren omgaan met techniek, natuur en voor jezelf en elkaar zorgen dan bij de jongere welpen.


Tijden

Onze reguliere welpenopkomsten worden op zaterdagochtend gehouden van half tien tot twaalf (09:30u tot 12:00u) op P8 (link naar locatie), aan het einde van de Neptunus in Heerenveen. Op de fiets is dit terrein te bereiken via Het Meer.


Wil je komen kijken? Dat kan!

Kom een keer meedoen!


Deskundige vrijwilligers

De welpenopkomsten bij scouting Polaris worden geleid door gekwalificeerde vrijwilligers.

Het welpenteam bestaat momenteel uit:

Esther (Marala)
Tom (Rikki Tiki Tavi)
Stijn (Baloe)
Amarins (Bagheera) 
Borre (Kaa) 


We passen het Welpenthema gepast toe

Welpen verwijst naar het Jungleboek. De oprichter van scouting, Baden-Powell, heeft op basis van dat boek het junglethema bedacht.

Binnen Scouting Polaris volgen we het welpenthema minder nadrukkelijk. We trekken namelijk veel op met de bevers, de oudere welpen trekken zich juist meer op aan de scouts en we doen veel van de ceremoniën samen met de andere speltakken. Maar we zijn welpen, we houden ons aan de welpenwet en de namen van de nesten zijn karakters uit Jungleboek.


Gevarieerde opkomsten

Een samenkomst noemen we bij Scouting een 'opkomst'. Bij Polaris wordt de opkomst met alle speltakken gezamenlijk geopend en gesloten. De opening bestaat uit een openingsritueel: de vlag gehesen en de Welpenwet opgezegd. De sluiting bestaat uit het strijken van de vlag.

De verschillende opkomsten zorgen ervoor dat we elke week iets anders doen. Zo kun je leren koken, speuren, EHBO, toneelspelen, wandelen, samen werken, elkaar helpen of iets totaal anders. En dat doe je niet voor niets, zo kun je door flink mee te doen met opkomsten ook insignes halen. Zo kun je op je bloes laten zien dat je wat geleerd hebt of dat iets heel goed kunt. Op alles wat de je bij de welpen leert, wordt voortgeborduurd bij de scouts. Dit heet bij Scouting de 'doorlopende leerlijn'.

Scouting is dus niet alleen heel leuk, maar ook heel leerzaam.


Kleding en overige spullen

Het uniform (Scoutfit) is bedoeld als onderdeel van het Scoutingtheater. Welpen dragen een groen uniform, met als speltakteken een afbeelding van Mowgli en Shanti, de twee kinderen uit het Jungleboek. Ook dragen de Welpen een groepsdas met daarbij een dasring. Onze das is blauw met rood het logo van Polaris. De das en badge kun je rechtstreeks bij ons aanschaffen. Soms hebben we tweedehandsblousen op voorraad, op marktplaats zijn vaak blousen te vinden en een nieuwe blouse is aan te schaffen via de Scoutshop. Verder is het mogelijk (dus niet verplicht!) om clubkleding aan te schaffen.

Zorg in ieder geval voor stevige schoenen. Laarzen zijn meestal niet geschikt, behalve bij intensieve regen. Voor kampen raden wij echt een warme slaapzak en voldoende dikke slaapmat aan.

Contact

Voor meer informatie over de welpen bij Scouting Polaris Heerenveen kunt u contact opnemen met:

Esther Veldstra - welpen@scoutingpolaris.nl